Uzun yıllardır ısrarla, aşiret kültürü aralığında doğan, gelişen ve kronik hastalıklarla malul hale gelen siyasi kültür ve ahlakımızla ilgili ilmi teşhislerde bulunulması, hastalıkların tedavi edilmesi, zamanla edindiğimiz insanlık tecrübesinin ışığında, medeniyetin eriştiği ufkun aşılıp dünya yönetim bilimi literatürüne girecek yeni bir siyaset anlayış ve pratiğinin gelecek kuşaklara miras bırakılması fikrini…
Hukuk
-
-
Modern hukuk sistemlerinde, yasaların uygulanması çoğunlukla pozitif hukuk çerçevesinde gerçekleşir. Pozitif hukuk, yazılı kuralların ve yasaların uygulanmasını esas alır; ancak bu yaklaşım, insanın karmaşıklığını ve yaşamın çeşitli boyutlarını tam olarak yansıtamayabilir. İşte bu noktada, “değer koruyan hukuk” anlayışı devreye girer. Bu anlayış, yasaların ötesine geçerek, adaletin daha geniş bir perspektiften…
-
Köşe Yazıları
Ne ‘’Hukuksuz Demokrasi’’ Ne de ‘’Demokrasisiz Hukuk’’
by Mustafa Erdoğan 31 Ağustos 2024Malum, Abraham Lincoln ünlü Gettysburg Nutku’nda (1863) demokrasiden kısaca ‘’halkın halk tarafından halk için yönetimi’’ (‘’government of the people, by the people, for the people’’) olarak söz etmişti. Bu ifadeyi bir demokrasi tanımı olarak görmek alışıldık bir tutum ise de, bu sözde demokrasinin gerçekte ne olduğu hakkındaki tek anlamlı ibare ‘’halk tarafından…
-
Köşe Yazıları
Demokratik Hukuk Devleti: Toplumsal Sorunların Çözümünde Temel İlke
by Erdal Demir 6 Şubat 2024Toplumsal yaşamın her alanında karşımıza çıkan sorunlar, ancak demokratik hukuk devletinin kurum ve kurallarıyla aşılabilir. Kürt sorunu, Alevi sorunu, Ermeni meselesi, terör, enflasyon, ekonomik krizler, yoksulluk, yolsuzluk gibi pek çok sorunun çözümü, bu temel ilkenin uygulanmasıyla mümkün olabilir. Demokratik hukuk devleti, temel hak ve özgürlükleri koruyan, herkesi yargı denetimine tabi…
-
Hür ve medenî bir toplum için hukukla demokrasi vazgeçilmez iki değerdir. Başka bir deyişle, aynı anda hem doğru anlamda hukuku hem de demokrasiyi yerleşik ve istikrarlı hale kavuşturamamış olan bir siyasî sistem medenî bir toplum hayatına imkân veremez. Sorun şu ki, bu iki siyasî ideal (hukuk ile demokrasi) her zaman…
-
15 Temmuz’dan sonra çıkarılan KHK’lar ve yapılan operasyonlarla yüzbinlerce insan yargılandı, önemli bir kısmı tutuklandı, bir kısmı halen tutuksuz yargılanıyor ve yüz binlercesi de memuriyetten çıkarıldı. Yine adil yargılanamama endişesiyle binlercesi de yurt dışına çıktı. Kısacası ülke toplumsal olarak büyük bir alt-üst olma hali ve yıkım yaşadı. Bu ülkede adil…
-
Günümüzde siyasî partiler ‘’demokratik siyasî hayatın vazgeçilmez unsurları’’ olarak görülmektedirler. Bunun temel nedeni, modern demokrasilerin doğrudan-demokratik değil de temsilî rejimler olmalarıdır. Temsilî demokrasilerde ise, tabiatıyla, yurttaşların siyasete katılımı esas olarak partiler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Siyaset bilimi ve anayasa hukuku kitaplarında siyasî partilerin sosyo-politik sistem içinde yerine getirdikleri işlevlerin sayılıp açıklanması âdettendir.…
-
Bireylerin davranışını kurallara bağlamayı amaçlayan normatif bir sistem olarak hukuk toplumsal düzenin temellerinden biri, belki de birincisidir. Hukuk toplumdaki her bir kişinin kendi iyi anlayışını özgür bir şekilde kendi tarzınca gerçekleştirmesinin garantisi ve başkalarıyla barışçı iletişim ve etkileşiminin temelidir. Kişilerin özgürlük ve haklarını belirleyip güvence altına almak ve toplumda kişi…
-
İktidar taraftarları daha önce İstanbul ve şimdilerde Ankara’da sergilenen teknofest üzerinden bir PR çalışması yürütmektedirler. İktidar yüklü harcamalardan çekinilmeyen büyük reklam kampanyalarıyla bu faaliyeti duyurup en azından kendi seçmenini motive edebilme gayretinde. Elbette bir ülkenin savunma sanayii ve kendini güvene alma çabası önemlidir. Dünyadaki tüm ülkeler buna çok büyük harcamalar…
-
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 17 yıllık iktidarının –bakış açınıza göre- ‘’hayal kırıklığı’’yla veya ‘’fiyasko’’yla sonuçlanmasından herkesin, bu arada kurulma aşamasındaki yeni partilerin de alacağı dersler var. Bu yazıda siyaset ve yönetime ilişkin bu derslerin başlıcaları üstünde kısaca durmak istiyorum. 1. Kişilere değil kurum ve kurallara güvenmeliyiz. Modern demokratik devlet ancak insan…