Türkiye’de çoğu ciddi toplumsal hareketin yan oyuncusu olarak niteleyebileceğimiz oyuncuları mı desem figüranları mı veya kuklaları mı ne desem bilemedim sanki hep başörtülülerdir. 28 Şubat döneminde de ellerine kelepçe vurulup kodese gönderilenlerin çoğunluğu ve hatta hepsi başörtülü dindar haremlik selamlık hayat yaşayan kadınlardı. Bir zamanların en modernist cemaati olarak görülen,…
itaat
-
-
Bu yazıda, Harran Üniversitesi rektörünün bugünlerde gündemde olan malum sözünü siyaset teorisi ve modern hukuk anlayışı açısından irdelemek istiyorum: ‘’Cumhurbaşkanımıza itaat farz-ı ayndır.’’ Ehlince malum olduğu üzere, siyaset ve hukuk felsefesinde yüzyıllardır tartışılmakta olan, görünüşe göre buradaki problematiğe benzeyen bir sorun vardır, ‘’siyasî itaat yükümlülüğü’’ sorunu. Düşünürler bu sorun bağlamında…
-
Geçen yazıda yurttaşların devlete itaatinin sadece fiilî bir durum olmadığını, bu itaatin yurttaşlar açısından bir yükümlülük olduğunun genellikle kabul edildiğini anlatmış ve bu yükümlülüğün kaynağı sorununu başka bir yazı da ele alacağımı belirtmiştim. Evet, devletin yurttaşlarına buyruklar verip onlardan itaat talep edebilmesinin, kısaca devletin otoritesinin kaynağı nedir? Bunun haklı bir…
-
Devlete itaat insanlarda genellikle otomatik bir itiyattır. Çoğu insan devlete sorgusuz-sualsiz itaat eder. “Devlete neden itaat etmek zorundayım?” sorusu, felsefî-ahlâkî düşünce alanı dışında, çok az kimsenin aklına gelir. Aslına bakılırsa, modern siyasî düşünce tarihinde de çoğu düşünür devlete itaati tartışılmasına gerek olmayan bir veri olarak almıştır. Daha temelde, insanlar devletin…