“Adalet ve Kalkınma Partisi’’ birkaç gün önce kuruluş yıldönümünü kutladı. Ben de bu vesileyle, yasal konumu itibariyle bir siyasî parti olarak bilinen AKP’nin gerçekte nasıl bir toplumsal formasyon olduğunu teşhis etmek üzere, onun bugünkü yapısıyla ilgili iki iddia ileri sürmek istiyorum. Birincisi, AKP’nin bugün itibariyle bir siyasî partiden çok bir…
din
-
-
İrlandalı milletvekili Thomas Gould’un Gazze’de yaşanan zulme karşı yaptığı yürek yakan konuşması, tüm dünyayı sessizliğe boğdu. “İsrail hükümetinin diri diri yaktığı erkek, kadın ve çocukların seslerini duyuyorsunuz. Onları diri diri yaktılar. Dünya, 15.000 çocuk, 35.000 erkek, kadın ve çocuk katledilirken seyirci kalıyor,” sözleri, insanlığın vicdanını sarsan bir çığlık gibiydi. Bu…
-
Köşe Yazıları
İktidarın Gölgesinde Doğrular: Erdemden Sapmanın Dramatik Bedeli
by Erdal Demir 29 Nisan 2024Giriş: Ideal bir toplumda şeffaflık, hesap verebilirlik, dürüstlük ve adalet temel değerler olarak öne çıkar. Fakat, bu idealden sapmalar da olabiliyor: “İktidara zarar verecekse haksızlık ve yanlışlardan şikayetle doğruları söylemek caizdir diyemem” şeklinde bir cümle, bu sapmanın en çarpıcı örneklerinden biri. Bu cümle, bireyin erdemden saparak iktidarın gölgesinde kalmasını ve…
-
Diğerlerinden farklı olarak 20 yıllık bir sürecin sonuna doğru yaklaşıldığını tüm açıklığıyla gösteren bir seçimi geride bıraktık. Bu yazıda bir seçim analizi yapacak değilim, buna gerek yok. Bugüne kadar pek çok değerlendirme ve analiz yapıldı. Bir kısmı akli dayanaklara istinat etse de büyük kısmı akla ziyan laf kalabalığı… Bu vesileyle…
-
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yine sosyal medyada dini temalı yoğun paylaşımlar söz konusu. Bir yanda bir şekliyle sevip saydıkları hocalarının video ve yazılarını veya dini içerikli diğer yazı ve videoları paylaşanlar, diğer yanda ise bunlara muhalefet eden bir kitle… En sıkıntılı olanı ise dinle, dindarlıkla fazla bir münasebeti olmayan bir…
-
İktidar taraftarları daha önce İstanbul ve şimdilerde Ankara’da sergilenen teknofest üzerinden bir PR çalışması yürütmektedirler. İktidar yüklü harcamalardan çekinilmeyen büyük reklam kampanyalarıyla bu faaliyeti duyurup en azından kendi seçmenini motive edebilme gayretinde. Elbette bir ülkenin savunma sanayii ve kendini güvene alma çabası önemlidir. Dünyadaki tüm ülkeler buna çok büyük harcamalar…
-
Malum, camiye çevrilen Ayasofya’da kılınan ilk resmî-törensel Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanı hutbeyi elinde kılıçla okudu. Daha da tuhaf olanı, Başkan daha sonra aynı yerde kıldırdığı bayram namazında da minbere kılıçla çıktı. Bu iki olay arasında, ailesiyle birlikte bir lokantada yemek yediği sırada Hatay Barosu Başkanı sözde ‘’kimlik sorma’’ adı…
-
Ülkemizde meydana gelen tarihimizin en büyük deprem felaketinden sonra yine kendimize dönüp, “niye bu haldeyiz; İslam dünyasının hali nedir böyle?” diye hayıflanıp durmaya başladık. Yine birinin çıkıp “deprem şu kötü, zararlı adamların söz ve fiillerinden dolayı başımıza geldi” demesini bekledim. Ancak deprem bölgesinde ülkenin muhafazakar kesimine mensup vatandaşların yoğun olarak…
-
Son günlerde yaşadıklarımız ve sosyal medyada paylaşılanlar, “ahlak, adalet” mevzuu üzerinde bir daha durmamızın zaruretini biz müslümanlık iddiasında bulunanların önüne koyuyor. Halk tabiriyle, bir daha külahımızı önümüze koyup derin bir düşünceye/tefekküre dalmaya ihtiyaç olduğunu tekrarlarla hissettiriyor. Hz. Ayşe’ye, Hz. Peygamber’in ahlakı sorulduğunda, “Siz Kuran okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kuran’dı” diye…
-
Milliyetçi-muhafazakârlar ve özellikle de onların siyasetteki temsilcileri başta gelen normatif referansları olarak sık sık ‘’millî ve manevî değerlerimiz’’e atıf yaparlar. Şimdilerde buna bir de ‘’yerlilik ve millîlik’’ eklenmiş bulunuyor. Bu ikisi, milliyetçi-muhafazakârların ahlâkî ve siyasî projelerinin şifresi gibidir. Gelin görün ki, ‘’Türk milleti’’nin gerçek hayatında bu retoriğin karşılığını bulmak hiç…