Milliyetçi-muhafazakârlar ve özellikle de onların siyasetteki temsilcileri başta gelen normatif referansları olarak sık sık ‘’millî ve manevî değerlerimiz’’e atıf yaparlar. Şimdilerde buna bir de ‘’yerlilik ve millîlik’’ eklenmiş bulunuyor. Bu ikisi, milliyetçi-muhafazakârların ahlâkî ve siyasî projelerinin şifresi gibidir. Gelin görün ki, ‘’Türk milleti’’nin gerçek hayatında bu retoriğin karşılığını bulmak hiç…
din
-
-
Din mahiyeti itibariyle sivildir ve temeli ise ‘adalettir.’ Siyasetin muhatabı da halktır ve onların da pek çoğu avamdır. Bu nedenle çoğunluk hukuktan hoşlanmaz; haktan ve adaletten ziyade kendi bireysel, ailevi, eş-dost, aşiret ve kavmi çıkarlarına odaklı düşünürler ve hareket ederler. Çoğu zaman bu özel dairlerini genelin çıkarlarının önünde çıkarırlar, tutarlar.…
-
İslam dini, yeryüzünde insanoğlunu barışa, adalete, mutluluğa, müreffeh bir hayata kavuşturmayı hedefler. Yeryüzünün inşa görevi insanoğluna yüklenilmiştir. Daha doğrusu insan, bu görevi gönüllü olarak sırtlanmıştır. Kur’an, bu kadar ağır yükü yüklenme iştihasının insanın cahilliğinden kaynaklandığına işaret eder. Ve ne yazık ki, çoğu zaman bu ağır yükün altında kalarak onca zulme…
-
Kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi, toplumsal huzur, refah ve mutluluğun temini, kalkınma ve adaletin tecellisi için bu kurallara ihtiyaç var mıdır? Ne derecede ihtiyaç vardır? Bu yazı genel bir bakış açısı olduğundan münhasıran, herhangi bir din, herhangi bir toplum açısından konu değerlendirilmeyecektir.…
-
Bu ülkede dini ve etnik anlamda bir çeşitlilik ve zenginlik var. Bu durumu inkar etmek, görmemezlikten gelmek haksızlıktır, zulümdür, örtmek anlamında küfürdür. Bu gerçekliği kabul etmeden gerçek adalete, barışa ve toplumsal mutluluğa ulaşamayız. Bir şeyin gerçekliğinden kaçmak, uzaklaşmak probleminize derman olmuyor, çare buldurtmuyor. Tam aksi var olan/mevcut olanla yüzleşip nasıl…
-
Köşe Yazıları
İslam, Mahiyeti İtibariyle Evrenseldir, Milli Değildir, Olamaz!..
by Fahrettin Dağlı 6 Eylül 2019Terim olarak evrensellik; anlayış bakımından, hem bilgi hem de siyasal alanlarda genel geçer ilkelerin var olduğunu öne süren ve bu ilkelerin dünyanın her yerinde mutlak geçerliliğini savunan anlayış biçimidir. Gerçekliğin bir bütün olduğunu ve onun bilgisinin de bir bütün olarak var olması gerektiğini öne sürer. Âlemşümul, cihanşümul, tüm insanlığı ilgilendiren,…
-
Ülkemizde ahlâksızlığa görünüşte sert tepki verenler ile sıkı ahlâk bekçiliği yapanlar o kadar çok ki, bunlara bakarsanız, toplumumuzun çok ahlâklı olduğunu düşünebilirsiniz. Siyasetçilerimiz de ‘’millî ve manevî değerlerimiz’’den sitayişle bahsetmekten çok hoşlanır, hatta bu konuda birbirleriyle yarışırlar. Eh, bu ‘’manevî’’ değerlerin de merkezinde herhalde ‘’ahlâk’’ yer alıyor olmalı… Ama benim…
-
Aslında ilahiyatçı değilim. Sade bir Müslümanım. Zaman zaman da bu hususla ilgili hayıflanmamı dillendiririm; Eğer bu mevzularda söz söylemek bana düşmüşse bu toplumun vay haline… Şu anki tüm gayretim de ülke insanın önemli bir çoğunluğunun aldatılmasının, zihinlerinin iğfal edilmesinin önüne geçme ameliyesi… Bugün burada da izninizle, samimi kalbi duygularımla iman…
-
Köşe Yazıları
Siyasi Aktörlerin Dini Alanı Belirleme ve Etkileme Gücü
by Fahrettin Dağlı 15 Ekim 2018Birkaç gün önce belki de en çok seyredilen televizyon kanallarından birinde bir açık oturum yapılmıştı. Programı youtube da izledim ve gerçekten hayal kırıklığı yaşadım. “Din algısında yanlış tabular ne?” ana başlığı altında ‘din-kadın’, ‘deizm’, ‘mezhepler’ v.b. gibi alt konu başlıkları konuşulmuş. Oturuma iştirak edenler sahanın kelli felli akademisyenleri. Meselemiz kişiler…