Suriye’de olup bitenler dikkatlerimizi tekrar bölgeye yoğunlaştırdı. Türkiye toplumu yine ortadan ikiye bölündü. Bir grup fetih marşları çalarak, kendisinden geçerek Osmanlı’nın yeniden dirilişini müjdeliyor. Her ne kadar iktidar aktörleri sessizliğe bürünmüş ve cılız seslerle bu fetihçi tarafın arkasında olmadığını ifade etse de, taraftarları Türkiye’nin devlet olarak savaşan örgütlerin arkasında olduğunu…
Barış
-
-
Köşe Yazıları
Yargı, AİHM ve Ekonomi: Adaletin Ekonomik Refah Üzerindeki Rolü
by Erdal Demir 23 Eylül 2024Bir ülkenin yargısı adalet dağıtıyorsa, hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik sağlanıyorsa, o ülkenin hem ekonomik hem de sosyal anlamda kalkınmaya açık olduğunu söylemek mümkündür. Adaletin tesis edildiği bir ülke, dış yatırımcılar için cazip bir destinasyon haline gelirken, halkın mutluluğu ve refahı da artar. Böyle bir ülkede beka sorunları, dış güçler, hamaset ve…
-
İbn-i Haldun, Mukaddime’sinde ‘coğrafya kaderdir’ derken (her ne kadar sözün kalıp olarak Ibn-i Haldun’a ait olduğu tartışmalıysa da mana Mukaddime’nin ruhuna uygun) kastı coğrafyanın insanlara çizdiği imkanların değiştirilmesinin imkansız olduğu değildir. Coğrafyanın toplumların üzerindeki siyasal, ekonomik, sosyolojik, sanatsal ve psişik etkilere sahip olduğunu söylemeyi murat etmiştir. Aslında Marksistlerden çok önce…
-
Savaş, ne yazık ki, insanoğlunun tarihi boyunca kaçınamadığı evrensel bir gerçek. Savaşla ilgili asıl sorun, insanların onun kötülüğünün farkında olmamaları veya bu noktayı gözden kaçırmaları değildir. Elbette, akıl ve ruh sağlığı yerinde olan herhangi bir kişi savaşın zararlı, kötü, hatta “şeytanî” bir şey olduğunu bilir veya en azından onu bu…
-
Köşe Yazıları
Barışı Savaşa Tercih Eden Peygamberin İlk Barış Antlaşması; Hudeybiye
by Fahrettin Dağlı 2 Mayıs 2020Allah Resulü âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Ve Onun vasıtasıyla insanlığa duyurulan dinin adı da ‘Barış’dır (Silm/İslam). Allah Resulü asla savaşı arzulamamıştır. Elini hep barış için uzatmıştır. Hatta öyle ki, savaşı (kıtal) çağrıştıracak kelimelerden bile hoşnut olmamıştır. Bu isimlerin çocuklara verilmesini uygun görmemiştir. Hz. Ali ilk doğan çocuğuna ‘harp’ ismi koymak…
-
’Barışın yolu diye bir şey yoktur, barış yolun kendisidir.’’ ‘’Toplum’’ dediğimiz ortak varoluş tarzı herkesi yararlandıran bir işbirliği girişimidir. Toplum olmaktan elde edilecek olan ortak yararın veya kazancın garantisi ise barıştır. Başka bir anlatımla, barış toplumun insanca var oluşunun şartlarından biridir; toplum barış içinde bir işbirliği düzenidir. Barışın olmadığı yerde…
-
Bu yazı kaleme alındığı sırada Türk televizyonlarında inanılmaz bir hareketlilik vardı. Birçok akademisyen, emekli asker ve sert mesajlar vererek gündeme gelmek isteyen siyasetçi Türkiye’nin Suriye politikasını tartışıyor, hararetli sloganlarla birbirlerini tasdik ediyorlardı. Yarın muhtemelen gazetelerde de benzer şeyleri okuyacağız. Geride bıraktığımız 17 senede olduğu gibi, aklı selim ve konuya vâkıf…
-
Hürriyetin ne kadar büyük bir nimet olduğunu içinde yaşadığımız süreçte daha iyi öğrenmiş oldum. 2009 yılına kadar bürokraside çalıştım. Düşüncelerimi, hiçbir bakan ve yöneticinin kınamasından / tehdidinden çekinmeyerek ifade etmeye çalıştım. Tanıyanlar bilirler ki, özgürlüğüme çok düşkünüm. Çünkü inanıyorum ki, bu hayatı bir daha yaşamayacağım; Bugün, yarın dünde kalacak. Zamanın…
-
Dün ‘’dünya barış günü’’ idi. Barışın evrensel bir değer ve ideal olduğuna şüphe yok. Bu hem dünya barışı hem de ulusal barış için geçerli bir yargıdır. Her iki alanda da barış, özgürlük ve adaletle birlikte, medenî bir toplumsal varoluşun zorunlu temeli olduğu kadar, hem bireylerin hem de genel olarak toplumların…
-
Bugün Türkiye hükümet sistemi ve diğer siyasî kurumları, dış ilişkileri, adalet sistemi ve ekonomisiyle hastadır. Bu, ülkeyi yeni siyasî oluşumlara gebe yapan temel ve acı gerçektir. Ancak, tam da bu şartlarda gerçekte neye ihtiyacımız olduğunu iyi kavramalıyız: İhtiyacımız olan şey, kimin kimlerle nasıl bir oluşum içinde yer aldığını öğrenmekten önce,…