Siyaset kurumu iyice kilitlenmiş durumda. 15 Temmuz’dan sonra inşa edilen yeni siyasi rejim demokratik sistemlerin olmazsa olmazları olan kuvvetler ayrılığını adım adım tasfiye ederek tüm gücü yürütmenin emrine verdi. Her namuslu, ahlaklı, erdemli vatandaş şu soruya adil bir cevap bulmaya çalışmalıdır: Bugün TBMM olmasa bu Türkiye’de yürütülmekte olan siyasal rejim…
Muhalefet
-
-
İnsan, bedensel ve ruhsal olarak ölünceye kadar süren bir değişim halindedir. Bu durum, Allah tarafından fitrî bir özellik olarak kâinata yerleştirilmiştir. Bu yüzden evrende sürekli bir oluş, bozuluş ( Kevn ve fesad) hali hüküm sürer. Toplumlar da bu yasalara tabi olarak doğar, gelişir, duraklama dönemi yaşar ve vakti gelince tarihten…
-
Günümüzde siyasî partiler ‘’demokratik siyasî hayatın vazgeçilmez unsurları’’ olarak görülmektedirler. Bunun temel nedeni, modern demokrasilerin doğrudan-demokratik değil de temsilî rejimler olmalarıdır. Temsilî demokrasilerde ise, tabiatıyla, yurttaşların siyasete katılımı esas olarak partiler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Siyaset bilimi ve anayasa hukuku kitaplarında siyasî partilerin sosyo-politik sistem içinde yerine getirdikleri işlevlerin sayılıp açıklanması âdettendir.…
-
Geçen 16 Ocak’ta bu gazetede çıkan yazımda muhalefet blokunun Türkiye için gelecek vizyonunun ne olduğu sorusunu sormuş ve parlamenter hükûmet sistemine geri dönmek dışında kalan temel konulardaki görüşlerinin belirsizliğinden yakınmıştım. Bu belirsizliğe örnek olarak işaret ettiğim sorunlar arasında şunlar da yer alıyordu: İdeolojik kimliği, din-devlet ilişkileri ve aşırı merkeziyetçi üniter…
-
AKP iktidarının yirminci yılında, bütün bir toplumun özgürlük, esenlik ve refahı, dirlik ve düzeni ve dünyadaki yeriyle ilgili olan hemen hemen her konuda Türkiye maalesef tam bir batağa saplanmış durumdadır. Onun için, siyasî iktidarın popülaritesinin azalmasında şaşılacak bir şey yok. Bu durumda, Erdoğan yönetiminin toplumsal desteğinin azalmasına paralel olarak muhalefetin…
-
Otoriter sistemin tesis edilmesiyle siyasetin sonuna geldik. Kuşkusuz seçimler, otoriter sistemi besleyen unsur olarak devam edecektir. Seçim araçları olarak partiler de hep olacak, kapatılan veya seçimlerle tasfiye edilenlerin yerine yenileri kurulacaktır. Bu durumda siyaseti bir iş, meslek, etiket, protokol ve makam aracı görenler için politik cazibesini koruyacaktır. Kongreler, kurultaylar, propaganda…