Amerika Birleşik Devletleri’nde Demokrat Parti adayı Joe Biden’a başkanlık yolunu açan seçimin sonucunu Trump ve taraftarlarının kabul etmek istememesinin yol açtığı kitlesel olayların 6 Ocak günü Kongre’nin basılmasıyla sonuçlanması bütün dünyada şaşkınlık yarattı. Birçok ülkede Amerikan’ın köklü demokrasisinin geleceğinden duyulan kuşkular dile getirilmeye başlandı. Bu olay, siyasî hayatımızın son yıllarda…
Türkiye
-
-
‘’Devlet ve Toplum’’ ifadesi insanların zihninde genellikle devletle toplumun organik olarak bağlantılı olduğu ve devletin toplumun bir türevi olduğu çağrışımı yapar. Aslına bakılırsa, organik bağlantıyı bir yana bırakırsak, bu düşünce Hegel ve Marx’tan önceki klasik sosyal teorinin, İskoç Aydınlanması düşünürlerine kadar geri giden yaklaşımıyla tutarlıdır. Bu teori ‘’sivil toplum’’u esas…
-
Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durum hiç iyi değil. Bu ‘’iyi olmama’’ hali ülkenin genel gidişatının kötü olmasıyla sınırlı da değil. En az bunun kadar, hatta belki de bundan önemli olan, insanların bu durumu artık kanıksamış olmaları… Bu ise içine saplandığımız bataktan bir ‘’çıkış’’ ümidi yeşertmemizi zorlaştırıyor! Evet, bugün bir yandan…
-
Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının icra ediliş tarzı, bu törenlerde resmî erkânın dilinden sadır olan söz ve beyanlar ile, bu vesileyle radyo, televizyon ve gazetelere hâkim olan “ruh iklimi” bana Türkiye’nin Cumhuriyetinin karakteristik bir özelliğini hatırlattı. Buna kısaca, genel çocuksulaşma eğilimi diyebiliriz. Resmi bayramlarda bu çocuksuluk hali sadece ilköğretim öğrencilerini değil, onların…
-
Bu yazı kaleme alındığı sırada Türk televizyonlarında inanılmaz bir hareketlilik vardı. Birçok akademisyen, emekli asker ve sert mesajlar vererek gündeme gelmek isteyen siyasetçi Türkiye’nin Suriye politikasını tartışıyor, hararetli sloganlarla birbirlerini tasdik ediyorlardı. Yarın muhtemelen gazetelerde de benzer şeyleri okuyacağız. Geride bıraktığımız 17 senede olduğu gibi, aklı selim ve konuya vâkıf…
-
Hürriyetin ne kadar büyük bir nimet olduğunu içinde yaşadığımız süreçte daha iyi öğrenmiş oldum. 2009 yılına kadar bürokraside çalıştım. Düşüncelerimi, hiçbir bakan ve yöneticinin kınamasından / tehdidinden çekinmeyerek ifade etmeye çalıştım. Tanıyanlar bilirler ki, özgürlüğüme çok düşkünüm. Çünkü inanıyorum ki, bu hayatı bir daha yaşamayacağım; Bugün, yarın dünde kalacak. Zamanın…
-
Dün ‘’dünya barış günü’’ idi. Barışın evrensel bir değer ve ideal olduğuna şüphe yok. Bu hem dünya barışı hem de ulusal barış için geçerli bir yargıdır. Her iki alanda da barış, özgürlük ve adaletle birlikte, medenî bir toplumsal varoluşun zorunlu temeli olduğu kadar, hem bireylerin hem de genel olarak toplumların…
-
Köşe Yazıları
AKP’nin Dış Politikası: Batı’da Hüsran, Ortadoğu’da Hüsran
by Haluk Özdalga 29 Ocak 2019Anadolu’da yaşayan Türkler için bin yıldır öncelik taşıyan iki büyük coğrafya Batı ve Ortadoğu’dur. Osmanlı için Batı deyince akla gelen önceleri Balkanlar, daha sonra onun ötesine uzanan Avrupa oldu. İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren Batı’nın liderliğini yeni küresel güç ABD üstlendi. Ortadoğu’da öncelik taşıyan alanlar Mısır, Arap Yarımadası, Bilad-ı Şam (bugün…