Bir ülkenin yargısı adalet dağıtıyorsa, hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik sağlanıyorsa, o ülkenin hem ekonomik hem de sosyal anlamda kalkınmaya açık olduğunu söylemek mümkündür. Adaletin tesis edildiği bir ülke, dış yatırımcılar için cazip bir destinasyon haline gelirken, halkın mutluluğu ve refahı da artar. Böyle bir ülkede beka sorunları, dış güçler, hamaset ve…
ekonomi
-
-
Toplumların benimsedikleri değerlerin neler olduğunu belirlemek için çeşitli yerli ve yabancı kuruluşlar zaman zaman araştırmalar yaparlar. Ama bu her zaman onlara doğrudan doğruya hangi değerleri benimsediklerini sorarak yapılmaz; doğrusunu söylemek gerekirse, doğrudan değerleri belirlemeye çalışan araştırmaların sonuçları sanıldığı kadar güvenilir olmayabilir. Çünkü birçok insan bu tür araştırmalarda gerçekte ne düşündüklerinden…
-
Köşe Yazıları
Türkiye Ekonomisi: 2003-2013 Büyüme ve 2013 Sonrası Gerileme: Kurumsal ve Politik Etkenler
by Erdal Demir 15 Temmuz 2024Giriş 2003-2013 yılları arasında Türkiye ekonomisi önemli bir büyüme kaydetti. Kişi başına milli gelir, 2003 yılında yaklaşık 3,000 dolardan 2013 yılında 12,582 dolara yükseldi. Bu dönemdeki yıllık ortalama artış kabaca 1,000 dolar civarındaydı. Ancak, 2013 sonrasında ekonomik büyüme durakladı ve kişi başına düşen milli gelir reel olarak azalmaya başladı. Bu…
-
15 Temmuz’dan sonra çıkarılan KHK’lar ve yapılan operasyonlarla yüzbinlerce insan yargılandı, önemli bir kısmı tutuklandı, bir kısmı halen tutuksuz yargılanıyor ve yüz binlercesi de memuriyetten çıkarıldı. Yine adil yargılanamama endişesiyle binlercesi de yurt dışına çıktı. Kısacası ülke toplumsal olarak büyük bir alt-üst olma hali ve yıkım yaşadı. Bu ülkede adil…
-
Hemen hemen her yazımda bu ülkede çok yünlü bir zulmün faal olarak cereyan etmekte olduğunu ifade etmeye çalışıyorum. Geçen bir arkadaşımız soruyor; “Mesela ne tür zulümler?” Bu arkadaşı tenzih ediyorum ama bugün faal olan zulümler konusunda “ne tür zulümler” sualini soran büyük çoğunluk maalesef zulüm konusunda çok sathi/eksik bilgiye sahip…
-
1990’lı yılların sonunda dünyada bir global ekonomik kriz yaşanmaktaydı. Türkiye’de bundan etkilenen ülkeler arasındaydı. Ve dolayısıyla IMF kapılarında borç dileniyordu. 500 milyon dolar için günlerce müzakereler yapılıyordu. Aynı dönemde uzak doğu ülkelerinde de benzer krizler yaşanıyordu. Tayland da bu ülkelerden birisiydi. Ve o günlerde TV’lere yansıyan bir haber: Tayland’da Budist…
-
Köşe Yazıları
Ekonomik Bölüşümdeki Adaletsizlik Toplumu Yozlaştırır / Çürütür
by Fahrettin Dağlı 3 Ocak 2021Okuyarak ve yaşayarak öğrendiğim en önemli hakikatlerden birisi ve belki de en önemlisi, ekonomik hâsılanın bölüşümündeki adaletsizliğin toplumsal bozulmayı, savrulmaya, yozlaşmayı beraberinde getirdiğidir. İdarecilerin bu husus ile ilgili hassasiyeti yönetimdeki adalet anlayışının da seviyesini gösterir. Maliye Bakanlığı’nda görev yaptığım 1980’li yılların ortalarıydı. Bakanlıkta yaptığım iş, ‘İhracatta vergi iadesi’ ile ilgili…
-
Köşe Yazıları
Küresel Kalkınma Politikalarında Çevre Koruma ve Büyüme Dilemmasında Öncelik Tercihi
by Deniz Ekinci 29 Mart 2020Dünyadaki nüfusun üçte birinden fazlası yoksulluk sınırının altında hayatını sürdürmeye çalışmaktadır. Dünya Bankası 2018 verilerine göre bu fakir kesim günlük 1,9 doların altında harcama yapmaktadır. Toplam dünya nüfusunun beşte biri 3,20 doların altında, aynı oranda başka bir kesim ise günlük 5,50 doların altında harcama yaparak yaşamaktadır. Dünya nüfusunun geri kalan…
-
Malum, bugünlerde Coronavirüs salgını bütün dünyayı, bu arada ülkemizi de eşine az rastlanır bir krizle karşı karşıya bırakmış bulunuyor. İnsanlık neredeyse bir bekâ sorunu yaşıyor. Tabiî, hemen aklımıza özgürlük-güvenlik gerilimi geliyor. Kriz hemen hemen her yerde toplumları özgürlük-güvenlik geriliminin yarattığına benzer şartlara sürüklemiş durumda. Güvenlik tehdidinin insanları özgürlüklerinden fedakârlıkta bulunmaya…
-
Köşe Yazıları
Koşar Adımla: Tasarruf Tutkusundan Savurganlık Tutsaklığına
by Deniz Ekinci 20 Eylül 2019Kapsamlı ve karmaşık küresel bir çevre krizi ile karşı karşıyayız Gezegenimiz benzeri görülmemiş saldırılarla boğuşuyor Bütün hayat formlarının varlığı doğrudan tehdit altında; Kronolojik süreçte hiç olmadığı kadar! Ne yazık ki tarih, çevre yıkımını orta malları trajedisi olarak değerlendiren Hardin’i haklı çıkarttı. İnsanoğlu, Son 40 yılda, tüm insanlığın önceki 4 bin…