Fırat’ın doğusu yeniden gündemde. Gerek yaklaşan yerel seçimler, gerek iç muhalefeti baskılamak veya dinci/milliyetçi kesimlerin oylarını konsolide etmek gibi nedenlerle olsun, TSK’nin Efrin’e yeniden saldırmak için hazırlandığı bilinmektedir. Özellikle medya ve politikacıların kin, öfke, düşmanlık, kan ve intikam naraları, kulakları sağır edecek kadar yükselmektedir. Hedef kitle; her zaman olduğu gibi…
Sivil Siyaset
-
-
Türkiye’deki çeşitli etnisitelere mensup vatandaşlar olarak sanki son yıllarda gittikçe daha hızlı çekimde gösterime giren bir filmi izlemekteyiz. Daha doğrusu sadece izleyici olarak kalmanın imkânsız olduğu bir filmin zorunlu figüranları gibiyiz. Senaryodaki rollerimize razı değilsek de çaresiziz. Bizden istenenin sınırlarını biraz esnetmek ya da değiştirmek için yapabileceğimiz pek fazla bir…
-
Siyaset teorik manada bir bilim dalıdır. Arapçada; seyislik, at bakıcılığı, yönetmek, idare etmek anlamına gelen bir kelimedir. Siyasetin sözlük anlamı bu kaideler etrafında çerçevelenmişken toplumsal algıda ise siyaset, yalan, dolan, hile, hurda, adam kayırma, yandaş kollama, başkasına iftira atma, karalama, dedikodu, başıboşluk, düzensizlik olarak algılanır. Yaşadığımız ülkede, siyaset halkın sosyal…
-
Köşe Yazıları
Sivilizasyon – Medeniyet, Sivil Siyaset ve Sivil Toplum
by Abdulbaki Erdoğmuş 28 Temmuz 2018Batı menşe’li bir kavram olan “Sivilizasyon”un kaynağı, şehir anlamına gelen “city” kavramına dayanmaktadır. 18. yüzyılda, Batılı düşünürlerin kullanmaya başladığı “sivilizasyon” kavramını, Doğulu düşünürler bir “aydınlanma” faaliyeti olarak, medeniyetin dayandığı “Medine” terimi ile sahiplenmişlerdir. Oysa iki kavram birbirinden çok farklı anlamlar ihtiva eder. Temel farklardan biri, Medeniyet; dini düşünceyi merkeze alarak…
-
Köşe Yazıları
Bir Zaruretin Bizi Getirdiği Nokta: Sivil Siyaset Girişimi
by Fahrettin Dağlı 28 Temmuz 2018Düşünüyor, soruyor, sorguluyoruz. Düşünmelerimiz, sorularımız ve sorgulamalarımızın sonucunda, Türkiye’deki mevcut siyaset anlayışının, pratiğinin, kültürünün ve ahlakının artık sürdürülemez olduğunu düşünüyor ve bu süreci tersine çevirecek bir siyasal organizasyonun zaruretine inanıyoruz. Bu yüzden hakkı, hakikati, adaleti önceleyen; ilim, irfan, ahlak ve vicdan sahibi erdemli insanları yeni bir siyasetin kuruculuğuna öncülük etmeye…
-
Siyasetin otoriterleştiği, demokratik siyaset zemininin tamamıyla ortadan kalktığı ve daha kötüsü siyasete şiddet, düşmanlık, ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir nefret dilinin hâkim olduğu bir iklimde, sivil-siyaseti gereği gibi yapma imkânının da olmadığının bilincindeyiz. Ancak Adalet ve Siyaset özlemi çeken milyonlarca insanımız çaresiz, gençlerimiz ve kadınlarımız umutsuz; hak, hukuk, hürriyet ve eşitlik…