Siyasetimiz batıdan kopya edilmiştir. Geçerli kültürü ve ahlakı da pragmatist, oportünist ya da makyavelisttir. Yani, kültürden ve ahlaktan arındırılarak temelsiz bırakılmıştır. Siyasi mücadele, hizmet yarışı üzerinden değil rakibi kandırarak, itibarsızlaştırarak, düşmalaştırarak altetme üzerinden sürdürülür. Kazanmak için her yol mubah anlayışı safha safha kültüre, geleneğe ve tabir yerindeyse kadere dönüşmüştür. Öyle…
siyaset
-
-
Abdullah Öcalan nihayet kendisinden beklenen çağrıyı yaptı: ‘’PKK silah bıraksın ve kendisini feshetsin.’’ Çağrı metninde bazı isabetli tespitler yer alıyor. Bunların başında PKK’yı ortaya çıkaran yerel düzeydeki ana nedenin ‘’Kürt realitesinin inkârı’’ ve başta ifade özgürlüğü olmak üzere sivil ve siyasal özgürlükler üzerindeki baskılar olduğu tespiti gelmektedir. Bunun gibi, çağrı…
-
Köşe Yazıları
Çare Üretemeyen ve Hukuk Tanımayan Bir Siyaset Yüceltilemez
by Fahrettin Dağlı 3 Mart 2025Bugün toplum büyük bir cehalet dönemini yaşıyor desek abartmış olmayız. Cehalet sadece okuma yazma bilmekle, tahsil görmekle giderilmiyor. Bu toplum halen kendi Mekke’sini yaşıyor, bir türlü Medine’ye hicret edemedi. Modern dönemin Ebu Cehilleri ve Ebu Leheb’leri, hakkın, hukukun hakim olması için mücadele edenlerin gayretlerinin önüne geçmeye devam ediyor. Hz. Muhammed’in…
-
Dün itibariyle PKK lideri Abdullah Öcalan, liderliğine bağlı başta PKK olmak üzere tüm örgütsel unsurların silahlarını bırakıp kendilerini feshetmeleri çağrısında bulundu. Çağrı diye adlandırıyoruz ama bu tür kült örgütlerin liderlerinin ağzından çıkan her söz emir telakki edilir. Öcalan kamuoyuna açıklanan mektubunda örgütün kendini feshetmesi çağrısıyla yetinmemiş aynı zamanda, “aşırı milliyetçi…
-
Siyasetin ahlakı, toplumsal ahlaktan ayrı bir değerlendirme konusu mudur? Siyasetin ahlakı bu ülkede hep konuşuldu. Siyasilerin seçim meydanlarında yalan yanlış beyanlarda, gerçekleşme ihtimali olmayan taahhütlerde bulunmaları, dün ak dediklerine sonra kara demeleri, siyasi muarızlarına ağza alınamayacak hakaretlerde bulunup sonra siyasi izdivaçta bulunmaları ve son olarak Gelecek Partisinden istifa edip iktidar…
-
Köşe Yazıları
Ak Parti İktidarını eleştirmenin dayanılmaz hafifliği…
by Fahrettin Dağlı 20 Şubat 2025Ak Parti’nin uzun yıllardır iktidarda olmasının bir sonucu olarak kabaran bir günah defterine sahip olduğu su götürmez bir gerçek. Hem uzun iktidar süreci ve hem de tek adam rejimine evrilmenin sebep olduğu büyük ölçekli idari, hukuki, mali yolsuzlukların, hukuksuzlukların su yüzüne çıkması ve bunların üzerine gidilememesi AKP’nin kamburunu her geçen…
-
Uzun yıllardır ısrarla, aşiret kültürü aralığında doğan, gelişen ve kronik hastalıklarla malul hale gelen siyasi kültür ve ahlakımızla ilgili ilmi teşhislerde bulunulması, hastalıkların tedavi edilmesi, zamanla edindiğimiz insanlık tecrübesinin ışığında, medeniyetin eriştiği ufkun aşılıp dünya yönetim bilimi literatürüne girecek yeni bir siyaset anlayış ve pratiğinin gelecek kuşaklara miras bırakılması fikrini…
-
Siyaset kurumu iyice kilitlenmiş durumda. 15 Temmuz’dan sonra inşa edilen yeni siyasi rejim demokratik sistemlerin olmazsa olmazları olan kuvvetler ayrılığını adım adım tasfiye ederek tüm gücü yürütmenin emrine verdi. Her namuslu, ahlaklı, erdemli vatandaş şu soruya adil bir cevap bulmaya çalışmalıdır: Bugün TBMM olmasa bu Türkiye’de yürütülmekte olan siyasal rejim…
-
Köşe Yazıları
Artık İtiraf Edelim: Bizim Sorunumuz Devletten Önce Toplumla
by Mustafa Erdoğan 28 Kasım 2024Kendilerini ‘’demokrat aydınlar’’ olarak niteleyen solcular ile bazı Kemalistler 12 Eylül rejiminin Türkiye toplumunu depolitize ettiğini (politikaya ilgisizleştirdiğini) ileri sürerler. Bu sözde büyük bir doğruluk payı vardır. Doğrudur çünkü ister 12 Eylül rejiminin baskıcı uygulamaları yüzünden olsun, ister başka bir sebepten ileri gelsin, Türkiye’de öteden beri halk kitlelerinde siyasete karşı…
-
Köşe Yazıları
Erdemli Siyaset ve İnsan Hakları Mücadelesi Nasıl Olmalıdır?
by Erdal Demir 8 Ekim 2024Erdemli Siyaset ve İnsan Hakları Mücadelesi Nasıl Olmalıdır? Erdemli bir siyaset ve insan hakları mücadelesi, evrensel değerlere dayalı, insan onuruna ve emeğine saygı gösteren bir anlayışla inşa edilmelidir. Şeffaflık, adalet, eşitlik, dürüstlük ve empati gibi temel ilkeler üzerine kurulu bu yaklaşım, siyaset ve toplumdaki adaletsizlikleri, yolsuzlukları ve ayrımcılığı ortadan kaldırmayı…