Kendilerini ‘’demokrat aydınlar’’ olarak niteleyen solcular ile bazı Kemalistler 12 Eylül rejiminin Türkiye toplumunu depolitize ettiğini (politikaya ilgisizleştirdiğini) ileri sürerler. Bu sözde büyük bir doğruluk payı vardır. Doğrudur çünkü ister 12 Eylül rejiminin baskıcı uygulamaları yüzünden olsun, ister başka bir sebepten ileri gelsin, Türkiye’de öteden beri halk kitlelerinde siyasete karşı…
Toplum
-
-
Köşe Yazıları
Toplumsal Meseleler Karşısında Aydın / Entelektüel Sorumluluğu
by Fahrettin Dağlı 13 Şubat 2024Kime “entelektüel” diyoruz? Albert Kamus’a göre aklı izleyebilen kimse, Bukowski’ye göre basit bir şeyi karmaşık şekilde söyleyebilen kimse entelektüeldir. Edward Said ise entelektüeli “Sürgün, marjinal, yabancı, amatör olarak iktidara karşı hakikati söylemeye çalışan bir dilin müellifi” diye tarif eder. Julien Benda’ya göre de gerçek entelektüeller, simgesel şahsiyetlerdir; güçlü kişilikleri ve…
-
Köşe Yazıları
Demokratik Hukuk Devleti: Toplumsal Sorunların Çözümünde Temel İlke
by Erdal Demir 6 Şubat 2024Toplumsal yaşamın her alanında karşımıza çıkan sorunlar, ancak demokratik hukuk devletinin kurum ve kurallarıyla aşılabilir. Kürt sorunu, Alevi sorunu, Ermeni meselesi, terör, enflasyon, ekonomik krizler, yoksulluk, yolsuzluk gibi pek çok sorunun çözümü, bu temel ilkenin uygulanmasıyla mümkün olabilir. Demokratik hukuk devleti, temel hak ve özgürlükleri koruyan, herkesi yargı denetimine tabi…
-
Köşe Yazıları
Adalet Duygusunu Yitirmiş Bir Toplum İflâh Olur Mu?
by Mustafa Erdoğan 28 Ağustos 2023Bu sayfada 29 Mart tarihinde çıkan yazımda adaleti toplumsal-siyasal bir erdem olan yanıyla ele alarak, adalete dayanmayan bir siyasî-hukukî sistemin toplumda barış ve düzeni sağlamasının zor olduğuna ve daha genel olarak da büyük insanî maliyetlere neden olabileceğine dikkat çekmiştim. Bu perspektif, Türkiye’nin halihazırdaki siyasî durumuna uygun düşmekle beraber, bu adalet…
-
Köşe Yazıları
‘’Hakikat sonrası’’ çağ ya da ‘’Toplum içinde toplum’’
by Mustafa Erdoğan 24 Ocak 2023Malum, ‘’hakikat-sonrası’’, ‘’hakikatin ölümü’’ vb. deyimlerin ima ettiği fenomen neredeyse bütün dünyada son birkaç yılın entelektüel-politik gündeminin baş sıralarında yer alıyor. Bu ve benzeri terimlerle, olgulara dayanan objektif -veya en azından objektif olmayı amaçlayan- bilgi arayışının yerini sübjektif inanç ve görüşlerin alması ifade edilmektedir. Başka bir deyişle, hakikati daha az…
-
‘’Devlet ve Toplum’’ ifadesi insanların zihninde genellikle devletle toplumun organik olarak bağlantılı olduğu ve devletin toplumun bir türevi olduğu çağrışımı yapar. Aslına bakılırsa, organik bağlantıyı bir yana bırakırsak, bu düşünce Hegel ve Marx’tan önceki klasik sosyal teorinin, İskoç Aydınlanması düşünürlerine kadar geri giden yaklaşımıyla tutarlıdır. Bu teori ‘’sivil toplum’’u esas…