Bir ülkenin yargısı adalet dağıtıyorsa, hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik sağlanıyorsa, o ülkenin hem ekonomik hem de sosyal anlamda kalkınmaya açık olduğunu söylemek mümkündür. Adaletin tesis edildiği bir ülke, dış yatırımcılar için cazip bir destinasyon haline gelirken, halkın mutluluğu ve refahı da artar. Böyle bir ülkede beka sorunları, dış güçler, hamaset ve…
Yargı
-
-
Modern hukuk sistemlerinde, yasaların uygulanması çoğunlukla pozitif hukuk çerçevesinde gerçekleşir. Pozitif hukuk, yazılı kuralların ve yasaların uygulanmasını esas alır; ancak bu yaklaşım, insanın karmaşıklığını ve yaşamın çeşitli boyutlarını tam olarak yansıtamayabilir. İşte bu noktada, “değer koruyan hukuk” anlayışı devreye girer. Bu anlayış, yasaların ötesine geçerek, adaletin daha geniş bir perspektiften…
-
Hâlihazırda Türkiye’nin gerek siyasetinde gerekse kamu idaresinde hâkim olan anlayış ve uygulama, maalesef, sadece hür-demokratik rejim standartları açısından değil, medenilik standartları açısından da kabul edilebilir olmaktan uzaktır. Özellikle ilk gruba girenler elbette eskiden de şu veya bu ölçüde aşina olduğumuz sorunlardı ama bu sorunların katlanılamaz boyutlara ulaşması esas olarak AKP’nin…
-
Yargı liberal-demokratik rejimlerin kilit kurumudur. Bu tür rejimlerde yargının başlıca iki işlevi vardır. İlk olarak, yargı, rejimin güç ve yetki konfigürasyonunda ‘’fren ve denge’’ mekanizması olarak yer almak suretiyle siyasî bir işlev görür. Daha açık bir deyişle, yargı yasama ve yürütmenin kendi yetkilerini aşmalarını önler, onları hukuk içinde kalmaya zorlar.…
-
Bir süredir Adalet Bakanlığı’nın ”yargıda reform” hazırlığı içinde olduğu yolundaki haberler muhalefeti de harekete geçirdi. Medyadan öğrendiğimize göre, bu konuda CHP’nin başını çektiği girişim esas olarak Bakanlığın taslağına alternatif olmak üzere anayasa değişikliği dahil bir öneri hazırlığı içindeymiş. Burada benim dikkatimi çeken noktalardan birisi, düşünülen yasal değişikliğin esas olarak zaten…