‘’İyi toplum’’un mahiyeti kadim zamanlardan beri siyaset felsefesinin ana ilgi konusu olmuştur. Klasik anlayış ‘’iyi toplum’’un ne olduğu sorusunu kişisel erdem temelinde cevaplandırıyor ve böylece iyi toplumun esas olarak ‘’erdemli insanlar’’dan oluşan toplum olduğunu söylüyordu. Bu erdemler arasında çoğunlukla ‘’adalet’’ de yer almakla beraber, adalet kurumsal olmaktan çok bireysel erdem…
Adalet
-
-
Din mahiyeti itibariyle sivildir ve temeli ise ‘adalettir.’ Siyasetin muhatabı da halktır ve onların da pek çoğu avamdır. Bu nedenle çoğunluk hukuktan hoşlanmaz; haktan ve adaletten ziyade kendi bireysel, ailevi, eş-dost, aşiret ve kavmi çıkarlarına odaklı düşünürler ve hareket ederler. Çoğu zaman bu özel dairlerini genelin çıkarlarının önünde çıkarırlar, tutarlar.…
-
Şu an günümüzde, ülkemizde ve dünyada hayra alamet olmayan bir şeyler oluyor. Virüs belası çıktığından beri gündemin tek maddesi bu oldu. Bu ilk defa dünyada küresel manada oldu. Daha önceleri bölgesel alanda örnekleri vardı ama bu kadar korku ortamları pek olmamıştı. Vehim, hayal, korku, vesvese, gelecek düzenler ve sistemler konuşulmaya…
-
Bugüne kadar çok yazdım. Böyle giderse daha çok yazacağız ve fikir üretmeye devam edeceğiz herhalde. Yazılarımda Ak Parti siyasetinin ve iktidar uygulamalarının genel olarak toplumsal yozlaşmayı, daha özelde ise aile yapısındaki çözülmeyi ve gençlerin dinden uzaklaşmalarını tetiklediği ile ilgili tespitlerimi paylaşıyorum. Bazı arkadaşlar; ‘İyi de suç sadece iktidarın mı? Ailenin,…
-
Yargı liberal-demokratik rejimlerin kilit kurumudur. Bu tür rejimlerde yargının başlıca iki işlevi vardır. İlk olarak, yargı, rejimin güç ve yetki konfigürasyonunda ‘’fren ve denge’’ mekanizması olarak yer almak suretiyle siyasî bir işlev görür. Daha açık bir deyişle, yargı yasama ve yürütmenin kendi yetkilerini aşmalarını önler, onları hukuk içinde kalmaya zorlar.…
-
Bugünkü Müslümanların işine, söylemine akıl sır erdirilemiyor. Bir iki gündür İran’lı komutanın ABD saldırısı sonucu ölmesi, Türkiye Müslümanlarının entelektüel kesimini ikiye bölmüş durumda. Bir taraf sabahtan akşama kadar ABD’ye sövüp, sayıyor; diğer kesim ise ‘Eyvallah ABD şeytan, zalim ama öldürülen ise pirüpak değil.’ Her iki tarafın argümanlarına bakıyorum; Akıl ve…
-
1.GİRİŞ İnsanlar genellikle hukukun adaletle ilişkili olduğunu düşünürler. Nitekim, hukuk hakkında uzmanlık bilgisine sahip olmayan insanlar bile hukukla adalet arasında kopmaz bir ilişki olduğunu varsayarlar. Bu arada, sözgelişi Friedrich A. Hayek de “insanların bir hukuk düzenini keyfî yönetimden ayırt ettiklerinde akıllarında tuttukları şey”in adalet ideali olduğuna dikkat çekmiştir (Hayek 2012:…
-
AKP’nin 17 yıllık iktidarının –bakış açınıza göre- ‘’hayal kırıklığı’’yla veya ‘’fiyasko’’yla sonuçlanmasından herkesin, bu arada kurulma aşamasındaki yeni partilerin de alacağı dersler var. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 17 yıllık iktidarının –bakış açınıza göre- ‘’hayal kırıklığı’’yla veya ‘’fiyasko’’yla sonuçlanmasından herkesin, bu arada kurulma aşamasındaki yeni partilerin de alacağı dersler var. Bu…
-
Türkiye AKP yönetimi altında gerçekten akıl-almaz garabetlerle dolu bir ülke halini aldı. En son geçen hafta bir hâkim duruşma sırasında bir kadın avukatın etek boyunu ölçmeye yeltendi. Yargı sistemimizde hemen hemen her gün buna benzer tuhaflıklarla ve daha da önemlisi vahim adaletsizliklerle karşılaşıyoruz. Son birkaç yıldır ülkede haksızlık ve hukuksuzluklar…
-
Köşe Yazıları
Aydın, Güce / İktidara Değil Adalete ve Ahlaka Yaslanmalıdır
by Fahrettin Dağlı 30 Eylül 2019İran’ın adil hükümdarlarından Nuşi Revan Adl’in veziri, akılca meşhur Büzürcmehr’e sormuşlar: Neden ulema (alimler), ümera (yöneticiler) kapısında görünüyor da, ümera ulama kapısında görünmüyor? Halbuki, ilim emaretin (amirlik, yöneticilik) fevkindedir (üstündedir).” Cevap: “Ulamanın ilminden, ümeranın cehlindendir.” Yani, ümera, cehaletinden ilmin kıymetini bilmiyorlar ki, âlimlerin kapısına gidip ilmi arasınlar. Âlimler ise, marifetlerinden,…